BlogRosshalindarozali: December 2016

Pages

15 Dec 2016

CARA KIRA WAKTU SUBUR BAGI WANITA..




Assalamualaikum..

Sebenarnya ada jugak segelintir wanita yang langsung tidak tahu cara untuk mengira waktu subur.. Tak kurang jugak yang dah beranak tapi masih keliru waktu subur mereka😊

KENAPA ANDA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA?

1) Untuk memudahkan mendapat zuriat..
2) Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat.

Sangat penting untuk ambil tahu bilakah waktu subur untuk permasalah diatas😊



KITARAN HAID WANITA..

Kitaran haid wanita agak kompleks. Nak faham kadang kala payah juga.. Kitaran haid akan berlaku setiap bulan secara puratanya 28 hingga 30hari..

Tetapi ada segelintir wanita yang alami kitaran haid lambat sehingga 35 hari..


Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid..




Hari 1-7

Dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation)..hari pertama perlu ditanda di kalendar hingga hari tamatnya haid..sebaik2nya tanda setiap bulan jika anda ingin merancang untuk mengandung atau tidak..

Hari 8-11

Ini dipanggil fasa follicular dimana hormon estrogen meningkat.. Ketika fasa ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari wanita pula, telor akan menjadi matang..

Hari 12-17

Waktu inilah dimana proses ovulasi berlaku di hari ke 14..Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini jika tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Dan sekiranya disenyawakan, ia akan turun melalui saluran falopio ke rahim..

Hari 18-28

Fasa ini dikenali sebagai fasa luteal atau fasa secretory.. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormon progestrone akan dirembes dari sarangnya.. Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh dan mengalami kitaran haid semula seperti hari 1..

BILAKAH WAKTU SUBUR??

Setelah anda fahami kitaran haid diatas, waktu yang terbaik untuk bersama suami@isteri ialah pada hari ovulasi berlaku..Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar dari sarangnya..

Bilakah secara tepat ia berlaku? Lebih kurang 14  hari dari hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.

** 14 days from the 1st day of your next period okay..

Contoh kiraan seperti ini.. katakanlah kitaran period anda 28hari..maka hari subur adalah pada hari ke 14 (28-14).

Tetapi sekiranya period 35hari maka hari subur adalah pada hari ke 21 (35-14)..

CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR..

Pada waktu subur, suhu badan wanita biasanya akan naik sedikit, 1 darjah celcius lebih.. Selain itu terdapat lendiran cevair jernih daripada kemaluan (rujuk gambar dibawah).



Anda juga boleh dapatkan kits untuk mengetahui kesuburan waniya melalui air kencing wanita di farmasi dan pusat kesihatan..Mudah bukan? 😊

MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT.

Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka jangka masa untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda..

MENGELAKKAN MENGANDUNG DENGAN KIRAAN KALENDAR..

Selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada juga pasangan yang ingin mengelakkan mengandung kan..

Anda boleh menggunakan teknik ini..melalui tanda di kalendar.. tetapi cara mengira melalui kalendar kadang kala tidak tepat atau mungkin tersalah kira atau mungkin kedatangan haid yang tidak teratur menyebabkan tarikh subur lari sedikit..

Ini kerana kebiasaannya sperma boleh bertahan selama 5 hari sebelum dan selepas hari di dalam rahim, jadinua 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan  tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan kaedah yang lain untuk mengelakkan mengandung seperti entry saya sebelum ini..

Ada juga yang meletakkan e hari sebelum.dan selepas waktu subur.. Ini agak berisiko.. Terpulang kepada perancangan sendiri..😊

Selain cara diatas, anda juga boleh berikhtiar dengan Gla Complex shaklee untuk planning samada mengandung ataupun tidak.. Gla Complex dikenali sebagai omega 6 untuk seimbangkan kembali hormon.. InsyaAllah berhasil..boleh order disini atau hubungi saya untuk maklumat lanjut..

Saya harap semua info ini sangat berguna buat semua pasangan..selamat mencuba..😊

Hubungi  saya:

Fb : Rosshalinda Rozali
Email : ciklindakhairul@gmail.com
Pages : Kedai Supplementku & Sumber Botani 1001 Khasiat
Cod : Area Balok, Beserah, Sg. Karang, Kuantan





14 Dec 2016

JOM SERTAI KAMI BUAT DUIT DARI RUMAH..



Selamat pagi..

Entry yang lepas..saya ada mention nak bagitahu detail untuk sapa2 yang nak join ahli shaklee kan..

Anda boleh mulakan bisnes dari umah..income sampingan pun boleh..atau income bulanan pun lagi boleh..

BAGAIMANA CARA NAK JOIN AHLI SHAKLEE?

1) Dengan pendaftaran yuran sebanyak Rm79.50 (Rm65 + Rm10 kos pos + 6% gst), anda layak menerima kits keahlian shaklee..

2) Dengan pembelian 2 botol Vivix anda layak join ahli secara PERCUMA dan mendapat cash bonus bernilai Rm36+.

3) Dengan pembelian mana2 produk shaklee berharga rm650+ dan cukup 200uv(point), anda layak join ahli secara PERCUMA dan mendapat cash bonus rm25+.

Apa KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE?




1)  Yuran yang sangat rendah..dah tu dapat free lagi kits keahlian..😊

2) Keahlian seumir hidup..setiap tahun hanya perlu beli voucher dan tebus untuk proses renew ahli 😊

3) Bonus bulanan akan dikreditkan terus ke akaun anda jika anda layak dan cukupkan minimum point..bonus akan dibayar setiap 14hb yer..😊

4) Diskaun keahlian sehingga 30%..Anda layak menikmati harga ahli dengan setiap pembelian mana2 produk shaklee.😊

5) Bimbingan kelas online dan offline dari upline dan mentor2 di dalam shaklee.. Jadi anda tidak akan terkapai2 seorang diri untuk sharing kebaikan produk shaklee😊

6) Jemputan ke Group Khas secara ekslusif..anda juga boleh menghadiri kursus2 yang disediakan oleh pihak Shaklee sendiri untuk upgradekan ilmu tentang produk 😊

7) Menjana income sendiri..semua ditangan anda berdasarkan usaha dan jualan yang telah dibuat.. Anda boleh pilih dan tentukan bonus yang anda perlukan samada 3 angka 4 angka atau 5 angka.unlimited income..😊

8) Pelbagai Bonus untuk dinikmati.. Setelah anda mencapai pangkat tertentu..anda boleh nikmati bonus kereta, bonus kepimpinan, bonus coordinator, bonus master..nikmati percutian dan umrah tajaan Shaklee secara PERCUMA.

9) Ini bukan sistem piramid dimana akan menguntungkan orang atasan..Shaklee akan bagi bonus berdasarkan usaha anda..tiada istilah goyang kaki duit berkepuk2 masuk..


Jom join ahli sekarang..

Wapp saya πŸ‘‰ 01135161912..

11 Dec 2016

9 TIPS DIET UNTUK KESUBURAN!

Salah satu faktor yang akan menyebabkan ketidaksuburan pasangan yang berkahwin yang ingin miliki zuriat ialah KEGEMUKAN!

Ini bukanlah faktor biasa tapi menurut doktor pakar perbidanan, kegemukan akan mengganggu hormon dalaman dan seterusnya menyebabkan ketidaksuburan..

Biasanya pasangan yang alami overweight atau obesiti, disarankan untuk diet..


Berikut adalah 9 tips diet seimbang untuk kesuburan.



Tips pertama πŸ‘‰ DIET PERLU SEIMBANG..


Kebanyakan pasangan yang ingin hamil diet secara tidak sihat..kadang skip karbohidrat seperti nasi dek kerana ingin cepat turunkan berat..ia salah sama sekali..mereka perlu mengikut piramid makanan..makan sikit tetap nutrisi lengkap dengan protin, karbohidrat, kalsium dan lain2..

Tips kedua πŸ‘‰ PILIH MAKANAN BERSERAT TINGGI


Makanan berserat tinggi seperti buah kismis dan kekacang membantu proses pencernaan. Ia menjadikan perut kita kejap da kekal kenyang sehingga waktu yang lama..makanan yang berserat tinggi ini akan menolong menurunkan berat badan berbanding pengambilan karbohidrat yang banyak.. boleh amalkan ESP SHAKLEE sebagai salah satu minuman untuk kekal kenyang dalam tempoh yang lama😊

Tips ketiga πŸ‘‰ MAKAN MAKANAN TINGGI PROTIN & LEMAK BAIK


Makanan yang mengandungi protin tinggi seperti telur, daging, brokoli dan ikan wajib ada dalam menu diet untuk kesuburan. Protin membantu membentuk otot dari lemak2 dan membantu proses penurunan berat. ESP shaklee dirumus dari protin kacang soya yang bermutu tinggi dan minyak ikan omega 3 di dalam omega guard membantu kawal rasa lapar..

Tips keempat πŸ‘‰ KARBOHIDRAT


Banyak yang rekomen untuk elakkan karbohidrat sepanjang proses diet..tapi ini salah sama sekali..karbohidrat perlu diambil tapi dengan kuantiti yang sedikit atau mengikut keperluan.. Ini kerana karbohidrat diperlukan untuk memberi tenaga untuk melakukan tugas harian..

Tips kelima πŸ‘‰  ELAK MAKANAN MENGGEMUKKAN


Tolong hindari semua makanan yang berlemak dan mengandungi kalori tambahan seperti kaya dengan gula, lemak, makanan bergoreng, makana  segera, susu tinggi lemak. Jika diambil makanan ini, akan menyebabkan misi pemgurangan berat terjejas.

Tips keenam  πŸ‘‰ MAKAN MAKANAN BERKHASIAT DAN KURANG KALORI

Makan makanan yang mengandungi kalori lebih rendah atau glisemik index yang rendah utk tubuh kita mencerna makanan tersebut dengan cepat. Jadi makanan seperti tomato, lobak, kobis, anggur bagus dimasukkan ke dalam menu harian anda.



Tips ketujuh πŸ‘‰ MAKAN 5X SATU HARI DENGAN KUANTITI YANG SEDIKIT



Jika kita jenis individu yang suka makan  sekaligus, kita kena tinggalkan cara ini jika ingin menurunkan berat badan.. Ikutlah tips ni supaya makan dengan kerap tapi kuantiti yang sedikit..kunyahlah sebanyak 21 kali suapan..insyaAllah cepat kenyang..

Tips Kelapan πŸ‘‰ MINUM AIR KOSONG


Pengambilan air kosong atau air putih  secukupnya dapat membantu proses menurunkan berat.. jika kadar air kosong yang diambil tidak cukup akan menggangu proses penurunan berat..

Tips Kesembilan πŸ‘‰ LAKUKAN SENAMAN & OLAHRAGA


Senaman amatlah digalakkan untuk.mendapatkan berat yang ideal.. sekurang2nya 20 minit sehari harus diperuntukkan untuk senaman.. 

Harap tips2 diatas dapat diamalkan untuk tujuan penurunan badan dan didoakan semoga beroleh zuriat..amin..

Nakkan set kesuburan shaklee boleh order disini atau  contact saya okay..


Hubungi saya :

Fb : Rosshalinda Rozali
Phone No : 01135161912



10 Dec 2016

COLLAGEN POWDER PUN BOLEH JADI MILKBOOSTER?

Selain set2 milkbooster yang telah dicadangkan oleh shaklee..Anda boleh mencuba si collagen powder ni...

Jom tengok testimoni sis Mazlifah ni.. πŸ‘‡


Sis Mazlifah dah mencuba pelbagai milkbooster tapi temui jalan buntu..tiada peningkatan susu..Alhamdulillah..selepas amalkan collagen powder ni, seawal 5 hari dah nampak hasilnya.SUSU MELIMPAH RUAH.😍😍

Rezeki baby dan asbab ikhtiar dengan si collagen ni kan..Alhamdulillah..

Buat ibu2 diluar sana yang cuba bermacam2 tapi masih tak berkesan, boleh cuba amalkan si collagen ni..pasti puas hati.. click disini untuk order..biznillah..

Hubungi saya :

Fb : Rosshalinda Rozali
Email : ciklindakhairul@gmail.com
Pages : Kedai Supplementku & Sumber Botani 1001 Khasiat
Cod : Area Balok, Beserah, Sg. Karang, Kuantan


PROMOSI COLLAGEN POWDER MASIH ADA UNTUK BULAN DISEMBER 2016!

Assalamuaikum semua..

Dah hampir 10 hari promosi collagen powder shaklee kan...Alhamdulillah..ramai yang bertanya..

 

Collagen powder ni bukan setakat untuk masalah2 kulit sahaja tau..tapi sangat bagus untuk slip disc, lutut terkoyak, sakit lutut dan tulang rawan, tulang patah dan seangkatan dengannya..

Selalunya golongan berusia yang mengamalkannya rasai perbezaan seawal 7 hari...rasa lutut dah tak kiat lagi dan senang bergerak..Alhamdulillah..

Anda boleh dapatkan diskaun collagen powder dengan belian berikut :-

1) Belian 6 kotak dapat FREE sekotak
2) Belian 2 kotak dapat less 5%

Pastinya peminat collagen tak akan ketinggalan dengan offer ini kan...harga sangat JIMAT😊

Hubungi saya:

FB Rosshalinda Rozali I 011-35161912 I ciklindakhairul@gmail.com
Pages www.facebook.com/messages/KedaiSupplementku 
* COD area Balok, Sg.Karang, Beserah & Kuantan dan pos laju ke SELURUH MALAYSIA

KELAS COACHING SHAKLEE!

Alhamdulillah..
Bulan ni aktiviti padat dengan kelas online shaklee..segalanya mudah..hanya di group wapp dan alam maya saja untuk belajar..

Saya join shaklee sebab group support yang best..dapat belajar pelbagai benda..kami share ilmu antara satu sama lain..

Beberapa hari lepas dah berlangsung kelas online dimana saya cikgunya😊.


Syukur dapat laksanakan sebaik mungkin amanah yang diberi...

Yang teringin nak jana pendapatan sendiri, bolehlah join group kami Healthy Lifestyle..insyaAllah anda tak akan sesat jalan..anda akan diguide dari A hingga Z..yang penting apply saja ilmu yang diajar okay..

Di lain lembaran, saya akan bagitahu bagaimana nak join keahlian shaklee dan faedah yang bakal anda dapat ok..😊

Hubungi saya:

FB Rosshalinda Rozali I 011-35161912 I ciklindakhairul@gmail.com
Pages www.facebook.com/messages/KedaiSupplementku 
* COD area Balok, Sg. Karang, Beserah, Kuantan dan pos laju ke SELURUH MALAYSIA

4 Dec 2016

DIABETIS SEMAKIN PARAH!!


Diabetis @ Kencing Manis memang perkataan yang tak asing lagi..kita tengok di blog ada, di facebook ada di iklan2 pun banyak kan.

Tapi tahap kesedaran kita pasal penyakit ni tetap sama.. "Aku tak kena penyakit ni..kenapa perlu aku alert..relax sudah la"...

Jangan macam tu, jika anda bukan pesakit diabetis tapi pasti kawan2, sedara mara ke atau kenalan anda akan ada masalah ni kan..

Diabetis ni ada banyak tahap..tahap perlu kawal kadar gula yang diambil..tahap perlu kawal pemakanan..tahap biasa2 saja..tapi arini saya tak nak sembang pasal tahap diabetis..just nak share supplement yang sesuai untuk pesakit diabetis..VIVIX!!



Bagaimana VIVIX dapat membantu pesakit diabetis??

πŸ‡ Sumber antioksidan di dalam vivix  dari kombinasi 4 bahannya dapat membantu MELINDUNGI dan MEMBAIKI sel yg rosak akibat dari radikal bebas.

πŸ‡ Polifenol yg terkandung dalam anggur Muscadine akan MELAMBATKAN PENCERNAAN dan PENYERAPAN karbohidrat dalam darah dan seterusnya MENGELAKKAN pengumpulan gula yg tinggi  semasa proses pengambilan karbohidrat tadi..

πŸ‡ Polifenol Anthocyanins dalam VIVIX membantu memperbaiki PENGLIHATAN dan PENYEMBUHAN luka dengan segera..lazimnya pesakit kencing manis banyak alami luka yang lambat sembuh sehingga mula merebak..

πŸ‡ VIVIX MENCEGAH pembentukan Protein AGE (Advanced Glycation End Products). Protein AGE terhasil daripada protein dan gula yg berlebihan dalam badan..

Alhamdulillah banyak testimoni pesakit DIABETIS yg sembuh dengan pngambilan VIVIX Shaklee termasuk customer saya samada luka baru ataupun yang telah dipotong kaki..




InsyaAllah..kita ikhtiar seadanya..selebihnya kuasa Allah S.W.T. kan..

Yang nak mencuba boleh wapp saya ke 01135161912 okay..kita bagi harga SPECIAL punya..Yang pasti FREE POS untuk pembelian vivix ni 😊..


Saya telah berpindah...Boleh hubungi wakil JUALAN SHAKLEE berdekatan anda..

Assalamualaikum semua..

Rasanya ada dikalangan customer saya yang masih mencari2 saya di Pulau Langkawi untuk Cod barang2 shaklee.. 🌝

Maaf..saya hanya boleh pos yer..saya kini berpindah ke Kuantan, Pahang. Yang nak dapatkan produk2 shaklee secara Cod disini boleh wapp atau call saya - 01135161912..

Boleh juga hubungi wakil jualan saya di sekitar kawasan anda..

1) Pulau Langkawi
     *  Nazhatul Shima
     * Adibah
     * Healmi
     * Kalsom
     * Siti Budriah
     * Muriza

2) Perlis
    * Masrul Mazlin
    * Sarah
    * Linda
    * Aza
    * Zarifah
    * Salmah

3) Ayer Hitam & Alor Setar
    * Miza

4) Sungai Petani
    * Ami
    * Sikin

5) Manjung, Perak.
    * Ina

6) Melaka
    * Hafizah
    * Zairah

7) Negeri Sembilan
    * Noradlina

Nak beli dari saya pun boleh..Rundingan adalah PERCUMA..🌝

   
   


1 Dec 2016

Alhamdulillah..

Dah sampai penghujung bulan tahun ni kan...dah 1hb Disember..cepat masa berlalu.. :)

Promosi terlajak menarik bulan ni..

Si  collagen powder..untuk gebu gebas okay..belian 6 kotak FREE 1 kotak @ belian 2 kotak LESS 5%..

Berminat nak buat stok anda..boleh wapp saya yer 01135161912.

Cod sekitar Kuantan, Balok, Beserah dan kawasan berdekatan..apa2 pun hello2 la yer
BlogRosshalindarozali © . Designed by MaisarahSidi.com