BlogRosshalindarozali: 2016

15 Dec 2016

CARA KIRA WAKTU SUBUR BAGI WANITA..




Assalamualaikum..

Sebenarnya ada jugak segelintir wanita yang langsung tidak tahu cara untuk mengira waktu subur.. Tak kurang jugak yang dah beranak tapi masih keliru waktu subur mereka😊

KENAPA ANDA PERLU TAHU WAKTU SUBUR WANITA?

1) Untuk memudahkan mendapat zuriat..
2) Untuk mengelakkan daripada mendapat zuriat.

Sangat penting untuk ambil tahu bilakah waktu subur untuk permasalah diatas😊



KITARAN HAID WANITA..

Kitaran haid wanita agak kompleks. Nak faham kadang kala payah juga.. Kitaran haid akan berlaku setiap bulan secara puratanya 28 hingga 30hari..

Tetapi ada segelintir wanita yang alami kitaran haid lambat sehingga 35 hari..


Terdapat beberapa fasa di dalam kitaran haid..




Hari 1-7

Dipanggil fasa pengeluaran haid (menstruation)..hari pertama perlu ditanda di kalendar hingga hari tamatnya haid..sebaik2nya tanda setiap bulan jika anda ingin merancang untuk mengandung atau tidak..

Hari 8-11

Ini dipanggil fasa follicular dimana hormon estrogen meningkat.. Ketika fasa ini, darah akan berkumpul di dinding rahim dan menebal untuk persediaan mengandung. Di kawasan ovari wanita pula, telor akan menjadi matang..

Hari 12-17

Waktu inilah dimana proses ovulasi berlaku di hari ke 14..Telur akan terkeluar daripada sarangnya disebabkan oleh peningkatan mendadak sejenis hormon yang dipanggil Luteinizing Hormone (LH). Telur ini jika tidak disenyawakan oleh sperma akan mati dan hilang. Dan sekiranya disenyawakan, ia akan turun melalui saluran falopio ke rahim..

Hari 18-28

Fasa ini dikenali sebagai fasa luteal atau fasa secretory.. Selepas telur dikeluarkan dari sarangnya, sejenis hormon progestrone akan dirembes dari sarangnya.. Ini menyebabkan dinding rahim semakin menebal. Setelah progestrone semakin berkurang kerana tiada persenyawaan berlaku, maka dinding ini akan runtuh dan mengalami kitaran haid semula seperti hari 1..

BILAKAH WAKTU SUBUR??

Setelah anda fahami kitaran haid diatas, waktu yang terbaik untuk bersama suami@isteri ialah pada hari ovulasi berlaku..Ini adalah kerana ketika itu telur baru sahaja keluar dari sarangnya..

Bilakah secara tepat ia berlaku? Lebih kurang 14  hari dari hari pertama period seterusnya atau ketika fasa luteal bermula.

** 14 days from the 1st day of your next period okay..

Contoh kiraan seperti ini.. katakanlah kitaran period anda 28hari..maka hari subur adalah pada hari ke 14 (28-14).

Tetapi sekiranya period 35hari maka hari subur adalah pada hari ke 21 (35-14)..

CARA LAIN MENGETAHUI WAKTU SUBUR..

Pada waktu subur, suhu badan wanita biasanya akan naik sedikit, 1 darjah celcius lebih.. Selain itu terdapat lendiran cevair jernih daripada kemaluan (rujuk gambar dibawah).



Anda juga boleh dapatkan kits untuk mengetahui kesuburan waniya melalui air kencing wanita di farmasi dan pusat kesihatan..Mudah bukan? 😊

MENGANGGAR WAKTU TERBAIK UNTUK MENDAPAT ZURIAT.

Oleh kerana telur atau ovum tidak mempunyai jangka hayat yang panjang, iaitu dalam lingkungan 1-2 hari sahaja, maka jangka masa untuk mendapatkan zuriat adalah sangat terhad. Oleh itu Allah mencipta sperma dengan kelebihan yang lain pula.

Selain daripada berjuta-juta sperma dilepaskan (setiap seorang lelaki adalah jutawan), ia juga boleh bertahan selama 3-5 hari. Ini bermakna, sekiranya suami isteri bersama 3 hari sebelum waktu subur, atau 2 hari selepas waktu subur, maka ada peluang untuk telur itu berjumpa dengan sperma yang hidup lebih lama.

Oleh itu, untuk mendapatkan zuriat, pasangan boleh bersama setiap malam (atau siang hari kecuali pada bulan Ramadhan) pada hari ke 11, 12, 13, 14, 15, 16 period untuk mendapatkan waktu optimum hari kesuburan sekiranya period anda datang 28 hari. Itu adalah menganggarkan waktu subur adalah pada hari ke 14.

Anda boleh cuba setiap bulan untuk beberapa bulan sekiranya tidak berhasil. Ini adalah untuk memastikan waktu subur adalah sesuai dengan waktu bersama anda..

MENGELAKKAN MENGANDUNG DENGAN KIRAAN KALENDAR..

Selain daripada untuk mendapatkan zuriat, ada juga pasangan yang ingin mengelakkan mengandung kan..

Anda boleh menggunakan teknik ini..melalui tanda di kalendar.. tetapi cara mengira melalui kalendar kadang kala tidak tepat atau mungkin tersalah kira atau mungkin kedatangan haid yang tidak teratur menyebabkan tarikh subur lari sedikit..

Ini kerana kebiasaannya sperma boleh bertahan selama 5 hari sebelum dan selepas hari di dalam rahim, jadinua 5 hari sebelum dan selepas hari kesuburan adalah waktu yang dianggarkan  tidak boleh bersama isteri ataupun terpaksa menggunakan kaedah yang lain untuk mengelakkan mengandung seperti entry saya sebelum ini..

Ada juga yang meletakkan e hari sebelum.dan selepas waktu subur.. Ini agak berisiko.. Terpulang kepada perancangan sendiri..😊

Selain cara diatas, anda juga boleh berikhtiar dengan Gla Complex shaklee untuk planning samada mengandung ataupun tidak.. Gla Complex dikenali sebagai omega 6 untuk seimbangkan kembali hormon.. InsyaAllah berhasil..boleh order disini atau hubungi saya untuk maklumat lanjut..

Saya harap semua info ini sangat berguna buat semua pasangan..selamat mencuba..😊

Hubungi  saya:

Fb : Rosshalinda Rozali
Email : ciklindakhairul@gmail.com
Pages : Kedai Supplementku & Sumber Botani 1001 Khasiat
Cod : Area Balok, Beserah, Sg. Karang, Kuantan





14 Dec 2016

JOM SERTAI KAMI BUAT DUIT DARI RUMAH..



Selamat pagi..

Entry yang lepas..saya ada mention nak bagitahu detail untuk sapa2 yang nak join ahli shaklee kan..

Anda boleh mulakan bisnes dari umah..income sampingan pun boleh..atau income bulanan pun lagi boleh..

BAGAIMANA CARA NAK JOIN AHLI SHAKLEE?

1) Dengan pendaftaran yuran sebanyak Rm79.50 (Rm65 + Rm10 kos pos + 6% gst), anda layak menerima kits keahlian shaklee..

2) Dengan pembelian 2 botol Vivix anda layak join ahli secara PERCUMA dan mendapat cash bonus bernilai Rm36+.

3) Dengan pembelian mana2 produk shaklee berharga rm650+ dan cukup 200uv(point), anda layak join ahli secara PERCUMA dan mendapat cash bonus rm25+.

Apa KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE?




1)  Yuran yang sangat rendah..dah tu dapat free lagi kits keahlian..😊

2) Keahlian seumir hidup..setiap tahun hanya perlu beli voucher dan tebus untuk proses renew ahli 😊

3) Bonus bulanan akan dikreditkan terus ke akaun anda jika anda layak dan cukupkan minimum point..bonus akan dibayar setiap 14hb yer..😊

4) Diskaun keahlian sehingga 30%..Anda layak menikmati harga ahli dengan setiap pembelian mana2 produk shaklee.😊

5) Bimbingan kelas online dan offline dari upline dan mentor2 di dalam shaklee.. Jadi anda tidak akan terkapai2 seorang diri untuk sharing kebaikan produk shaklee😊

6) Jemputan ke Group Khas secara ekslusif..anda juga boleh menghadiri kursus2 yang disediakan oleh pihak Shaklee sendiri untuk upgradekan ilmu tentang produk 😊

7) Menjana income sendiri..semua ditangan anda berdasarkan usaha dan jualan yang telah dibuat.. Anda boleh pilih dan tentukan bonus yang anda perlukan samada 3 angka 4 angka atau 5 angka.unlimited income..😊

8) Pelbagai Bonus untuk dinikmati.. Setelah anda mencapai pangkat tertentu..anda boleh nikmati bonus kereta, bonus kepimpinan, bonus coordinator, bonus master..nikmati percutian dan umrah tajaan Shaklee secara PERCUMA.

9) Ini bukan sistem piramid dimana akan menguntungkan orang atasan..Shaklee akan bagi bonus berdasarkan usaha anda..tiada istilah goyang kaki duit berkepuk2 masuk..


Jom join ahli sekarang..

Wapp saya πŸ‘‰ 01135161912..

11 Dec 2016

9 TIPS DIET UNTUK KESUBURAN!

Salah satu faktor yang akan menyebabkan ketidaksuburan pasangan yang berkahwin yang ingin miliki zuriat ialah KEGEMUKAN!

Ini bukanlah faktor biasa tapi menurut doktor pakar perbidanan, kegemukan akan mengganggu hormon dalaman dan seterusnya menyebabkan ketidaksuburan..

Biasanya pasangan yang alami overweight atau obesiti, disarankan untuk diet..


Berikut adalah 9 tips diet seimbang untuk kesuburan.



Tips pertama πŸ‘‰ DIET PERLU SEIMBANG..


Kebanyakan pasangan yang ingin hamil diet secara tidak sihat..kadang skip karbohidrat seperti nasi dek kerana ingin cepat turunkan berat..ia salah sama sekali..mereka perlu mengikut piramid makanan..makan sikit tetap nutrisi lengkap dengan protin, karbohidrat, kalsium dan lain2..

Tips kedua πŸ‘‰ PILIH MAKANAN BERSERAT TINGGI


Makanan berserat tinggi seperti buah kismis dan kekacang membantu proses pencernaan. Ia menjadikan perut kita kejap da kekal kenyang sehingga waktu yang lama..makanan yang berserat tinggi ini akan menolong menurunkan berat badan berbanding pengambilan karbohidrat yang banyak.. boleh amalkan ESP SHAKLEE sebagai salah satu minuman untuk kekal kenyang dalam tempoh yang lama😊

Tips ketiga πŸ‘‰ MAKAN MAKANAN TINGGI PROTIN & LEMAK BAIK


Makanan yang mengandungi protin tinggi seperti telur, daging, brokoli dan ikan wajib ada dalam menu diet untuk kesuburan. Protin membantu membentuk otot dari lemak2 dan membantu proses penurunan berat. ESP shaklee dirumus dari protin kacang soya yang bermutu tinggi dan minyak ikan omega 3 di dalam omega guard membantu kawal rasa lapar..

Tips keempat πŸ‘‰ KARBOHIDRAT


Banyak yang rekomen untuk elakkan karbohidrat sepanjang proses diet..tapi ini salah sama sekali..karbohidrat perlu diambil tapi dengan kuantiti yang sedikit atau mengikut keperluan.. Ini kerana karbohidrat diperlukan untuk memberi tenaga untuk melakukan tugas harian..

Tips kelima πŸ‘‰  ELAK MAKANAN MENGGEMUKKAN


Tolong hindari semua makanan yang berlemak dan mengandungi kalori tambahan seperti kaya dengan gula, lemak, makanan bergoreng, makana  segera, susu tinggi lemak. Jika diambil makanan ini, akan menyebabkan misi pemgurangan berat terjejas.

Tips keenam  πŸ‘‰ MAKAN MAKANAN BERKHASIAT DAN KURANG KALORI

Makan makanan yang mengandungi kalori lebih rendah atau glisemik index yang rendah utk tubuh kita mencerna makanan tersebut dengan cepat. Jadi makanan seperti tomato, lobak, kobis, anggur bagus dimasukkan ke dalam menu harian anda.



Tips ketujuh πŸ‘‰ MAKAN 5X SATU HARI DENGAN KUANTITI YANG SEDIKIT



Jika kita jenis individu yang suka makan  sekaligus, kita kena tinggalkan cara ini jika ingin menurunkan berat badan.. Ikutlah tips ni supaya makan dengan kerap tapi kuantiti yang sedikit..kunyahlah sebanyak 21 kali suapan..insyaAllah cepat kenyang..

Tips Kelapan πŸ‘‰ MINUM AIR KOSONG


Pengambilan air kosong atau air putih  secukupnya dapat membantu proses menurunkan berat.. jika kadar air kosong yang diambil tidak cukup akan menggangu proses penurunan berat..

Tips Kesembilan πŸ‘‰ LAKUKAN SENAMAN & OLAHRAGA


Senaman amatlah digalakkan untuk.mendapatkan berat yang ideal.. sekurang2nya 20 minit sehari harus diperuntukkan untuk senaman.. 

Harap tips2 diatas dapat diamalkan untuk tujuan penurunan badan dan didoakan semoga beroleh zuriat..amin..

Nakkan set kesuburan shaklee boleh order disini atau  contact saya okay..


Hubungi saya :

Fb : Rosshalinda Rozali
Phone No : 01135161912



10 Dec 2016

COLLAGEN POWDER PUN BOLEH JADI MILKBOOSTER?

Selain set2 milkbooster yang telah dicadangkan oleh shaklee..Anda boleh mencuba si collagen powder ni...

Jom tengok testimoni sis Mazlifah ni.. πŸ‘‡


Sis Mazlifah dah mencuba pelbagai milkbooster tapi temui jalan buntu..tiada peningkatan susu..Alhamdulillah..selepas amalkan collagen powder ni, seawal 5 hari dah nampak hasilnya.SUSU MELIMPAH RUAH.😍😍

Rezeki baby dan asbab ikhtiar dengan si collagen ni kan..Alhamdulillah..

Buat ibu2 diluar sana yang cuba bermacam2 tapi masih tak berkesan, boleh cuba amalkan si collagen ni..pasti puas hati.. click disini untuk order..biznillah..

Hubungi saya :

Fb : Rosshalinda Rozali
Email : ciklindakhairul@gmail.com
Pages : Kedai Supplementku & Sumber Botani 1001 Khasiat
Cod : Area Balok, Beserah, Sg. Karang, Kuantan


PROMOSI COLLAGEN POWDER MASIH ADA UNTUK BULAN DISEMBER 2016!

Assalamuaikum semua..

Dah hampir 10 hari promosi collagen powder shaklee kan...Alhamdulillah..ramai yang bertanya..

 

Collagen powder ni bukan setakat untuk masalah2 kulit sahaja tau..tapi sangat bagus untuk slip disc, lutut terkoyak, sakit lutut dan tulang rawan, tulang patah dan seangkatan dengannya..

Selalunya golongan berusia yang mengamalkannya rasai perbezaan seawal 7 hari...rasa lutut dah tak kiat lagi dan senang bergerak..Alhamdulillah..

Anda boleh dapatkan diskaun collagen powder dengan belian berikut :-

1) Belian 6 kotak dapat FREE sekotak
2) Belian 2 kotak dapat less 5%

Pastinya peminat collagen tak akan ketinggalan dengan offer ini kan...harga sangat JIMAT😊

Hubungi saya:

FB Rosshalinda Rozali I 011-35161912 I ciklindakhairul@gmail.com
Pages www.facebook.com/messages/KedaiSupplementku 
* COD area Balok, Sg.Karang, Beserah & Kuantan dan pos laju ke SELURUH MALAYSIA

KELAS COACHING SHAKLEE!

Alhamdulillah..
Bulan ni aktiviti padat dengan kelas online shaklee..segalanya mudah..hanya di group wapp dan alam maya saja untuk belajar..

Saya join shaklee sebab group support yang best..dapat belajar pelbagai benda..kami share ilmu antara satu sama lain..

Beberapa hari lepas dah berlangsung kelas online dimana saya cikgunya😊.


Syukur dapat laksanakan sebaik mungkin amanah yang diberi...

Yang teringin nak jana pendapatan sendiri, bolehlah join group kami Healthy Lifestyle..insyaAllah anda tak akan sesat jalan..anda akan diguide dari A hingga Z..yang penting apply saja ilmu yang diajar okay..

Di lain lembaran, saya akan bagitahu bagaimana nak join keahlian shaklee dan faedah yang bakal anda dapat ok..😊

Hubungi saya:

FB Rosshalinda Rozali I 011-35161912 I ciklindakhairul@gmail.com
Pages www.facebook.com/messages/KedaiSupplementku 
* COD area Balok, Sg. Karang, Beserah, Kuantan dan pos laju ke SELURUH MALAYSIA

4 Dec 2016

DIABETIS SEMAKIN PARAH!!


Diabetis @ Kencing Manis memang perkataan yang tak asing lagi..kita tengok di blog ada, di facebook ada di iklan2 pun banyak kan.

Tapi tahap kesedaran kita pasal penyakit ni tetap sama.. "Aku tak kena penyakit ni..kenapa perlu aku alert..relax sudah la"...

Jangan macam tu, jika anda bukan pesakit diabetis tapi pasti kawan2, sedara mara ke atau kenalan anda akan ada masalah ni kan..

Diabetis ni ada banyak tahap..tahap perlu kawal kadar gula yang diambil..tahap perlu kawal pemakanan..tahap biasa2 saja..tapi arini saya tak nak sembang pasal tahap diabetis..just nak share supplement yang sesuai untuk pesakit diabetis..VIVIX!!



Bagaimana VIVIX dapat membantu pesakit diabetis??

πŸ‡ Sumber antioksidan di dalam vivix  dari kombinasi 4 bahannya dapat membantu MELINDUNGI dan MEMBAIKI sel yg rosak akibat dari radikal bebas.

πŸ‡ Polifenol yg terkandung dalam anggur Muscadine akan MELAMBATKAN PENCERNAAN dan PENYERAPAN karbohidrat dalam darah dan seterusnya MENGELAKKAN pengumpulan gula yg tinggi  semasa proses pengambilan karbohidrat tadi..

πŸ‡ Polifenol Anthocyanins dalam VIVIX membantu memperbaiki PENGLIHATAN dan PENYEMBUHAN luka dengan segera..lazimnya pesakit kencing manis banyak alami luka yang lambat sembuh sehingga mula merebak..

πŸ‡ VIVIX MENCEGAH pembentukan Protein AGE (Advanced Glycation End Products). Protein AGE terhasil daripada protein dan gula yg berlebihan dalam badan..

Alhamdulillah banyak testimoni pesakit DIABETIS yg sembuh dengan pngambilan VIVIX Shaklee termasuk customer saya samada luka baru ataupun yang telah dipotong kaki..




InsyaAllah..kita ikhtiar seadanya..selebihnya kuasa Allah S.W.T. kan..

Yang nak mencuba boleh wapp saya ke 01135161912 okay..kita bagi harga SPECIAL punya..Yang pasti FREE POS untuk pembelian vivix ni 😊..


Saya telah berpindah...Boleh hubungi wakil JUALAN SHAKLEE berdekatan anda..

Assalamualaikum semua..

Rasanya ada dikalangan customer saya yang masih mencari2 saya di Pulau Langkawi untuk Cod barang2 shaklee.. 🌝

Maaf..saya hanya boleh pos yer..saya kini berpindah ke Kuantan, Pahang. Yang nak dapatkan produk2 shaklee secara Cod disini boleh wapp atau call saya - 01135161912..

Boleh juga hubungi wakil jualan saya di sekitar kawasan anda..

1) Pulau Langkawi
     *  Nazhatul Shima
     * Adibah
     * Healmi
     * Kalsom
     * Siti Budriah
     * Muriza

2) Perlis
    * Masrul Mazlin
    * Sarah
    * Linda
    * Aza
    * Zarifah
    * Salmah

3) Ayer Hitam & Alor Setar
    * Miza

4) Sungai Petani
    * Ami
    * Sikin

5) Manjung, Perak.
    * Ina

6) Melaka
    * Hafizah
    * Zairah

7) Negeri Sembilan
    * Noradlina

Nak beli dari saya pun boleh..Rundingan adalah PERCUMA..🌝

   
   


1 Dec 2016

Alhamdulillah..

Dah sampai penghujung bulan tahun ni kan...dah 1hb Disember..cepat masa berlalu.. :)

Promosi terlajak menarik bulan ni..

Si  collagen powder..untuk gebu gebas okay..belian 6 kotak FREE 1 kotak @ belian 2 kotak LESS 5%..

Berminat nak buat stok anda..boleh wapp saya yer 01135161912.

Cod sekitar Kuantan, Balok, Beserah dan kawasan berdekatan..apa2 pun hello2 la yer

19 Sep 2016

Pengedar SHAKLEE BALOK, KUANTAN, SG KARANG & BESERAH..

Assalamualaikum semua..

Bagi anda2 yang masih mencari pengedar shaklee sekitar Kuantan, Balok, Sg Karang, Beserah dan kawasan sekitarnya..anda boleh hubungi saya..

Nama :Pn. Rosshalinda Rozali
Contact no :01135161912
Fb : Rosshalinda Rozali

Penghantaran di kawasan yang dinyatakan diats yer..insyaAllah harga JIMAT saja..
Rundingan percuma..tanya dulu pun boleh..tiada caj penghantaran.. :)

Kepakaran dan pengalaman dalam bidang penyusuan dan untuk individu yang hadapi masalah kencing manis..

Sebarang pertanyaa dan order boleh hubungi saya seperti no. di atas ok..

5 Sep 2016

Risiko kurang ACID FOLIC ketika hamil ..

Assalamualaikum semua..

Harap entri kali ni berguna untuk anda semua para2 ibu yang bakal melahirkan bayi atau bakal bapa sebagai informasi penting untuk isteri anda..

Acid Folic..semua pakat tahu vitamin ni  penting semasa tempoh kehamilan.jom kita bincang kepentingan vitamin ni untuk ibu2 hamil..

Apa itu ASID FOLIK??

* Folik asid (folate) juga dikenali sebagai vitamin B9 sangat diperlukan untuk membina sel2 baru dan membaiki DNA yang rosak dalam sel.

* Oleh itu ia sangat diperlukan dalam rahim untuk membina banyak sel2 baru. Jika ibu kekurangan asic folik, kesihatan bayi dalam kandungan mungkin terjejas.

Mengapa Asid Folik PENTING???

* Ia dapat mengurangkan kecacatan saraf tunjang ( neural tube defect) seperti gangguan pada pembentukan saraf tunjang (spinal bifida).

* Mengurangkan keguguran, lahir mati dan kelahiran pra matang dan kekurangan darah (anemia).

* Menambahkan kepekatan hemoglobin dalam darah.

* Mengurangkan kecacatan lain pada bayi seperti sumbang lelangit (cleft palate), kecacatan pada jantung (congenital heart disease),  pembentukan kaki dan tangan yang tidak sama (limb reduction), kecacatan pada sistem pembuangan air kencing (urinary system).

Oleh itu Asid Folik sangat penting semasa tempoh kehamilan.. jika anda yang masih mencari asid folic yang organik,boleh cuba B Complex shaklee diperkaya dgn Asid Folik dan 8 jenis Vitamin B untuk kesihatan ibu dan bayi di dalam kandungan.

Yang bestnya vitamin B ni banyak fungsi selain untuk melancarkan peredaran darah n mengurangkan stress..

Info lanjut boleh wapp saya (01135161912)..tq :)

4 Sep 2016

Set Menyusu Shaklee.. Berkesan!! Selamat!! Semulajadi!!

Assalamuaikum & salam sejahtera..

Bertemu lagi di ruangan ini..petang ni nak share tentang set penyusuan shaklee..

Apa yg best dengan Set ni?? Kenapa perlu memilih Set Menyusu Shaklee??

→ Kandungan protin didalam Esp shaklee mampu memberi tenaga segera kepada ibu untuk berjaga malam menyusu dan untuk kecergasan harian.

→ Dilengkapi dengan Zat kalsium untuk kesihatan ibu dan penghasilan susu ibu. Nutrisi dalam kombinasi set juga dapat elakkn rasa stress.

→ Alfalfa sebagai penggalak penghasilan susu ibu yang jaya dengan asid amino & kalsium.

→ Vitalea membekalkan vitamin dan mineral untuk kesihatan dalaman ibu yang optimum serta dilengkapi iron formula.

→ Jimat hanya dengan Rm5.50 sehari untuk penyediaan tubuh yang sihat dan membekalkan susu kepada bayi.

→ Halal dan berkesan.

→ Tidak panas dan memberi alahan kepada bayi.

Jom kita tengok secara terperinci apa produk di dalam set menyusu shaklee..

1) ALFALFA COMPLEX

★ Alfalfa (Medicago Sativa) telah digunakan oleh manusia sejak lebih 2500 tahun dan telah dikenal pasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian.

★ Ia diproses di bawah pengawasan dan kawalan shaklee yang sangat ketat dan teliti dan menggunakan bahan kompos/ baja bebas bahan kimia.

★ Setiap tablet mengandungi 300mg alfalfa dan membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat di dalam buah2han dan sayuran.

★ Ia kaya dengan protin, asic amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia.

★ 10 biji alfalfa menyediakn nutrisi yang menyamai segelas susu.

★ Alfalfa merupakan mikronutrien yang paling kaya, dapat membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu menyusu sangat membantu mempercepatkan penghasilan susu.

★ Alfalfa juga bertindak sebagai penyahtoksin badan dan membantu dalam hal kewanitaan termasuklah menyelesaikan masalah keputihan dan bertindak sebagai kacip fatimah.

2) B COMPEX

★ Amat penting untuk memastikan perkembangan saraf yang sempurna untuk bayi anda, disamping memastikan kesihatan mata, mulut dan kulit anda serta bayi.

★ Selain itu, membantu penghasilan tenaga dan darah serta melancarkan peredaran darah.

3) VITAMIN C PLUS

★ Vitamin C bertindak sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.

★ Vitamin C juga perlu untuk mencegah kelenjar daripada rosak dan berdarah dan juga pembentukan kolagen supaya kulit ibu lebih sihat dan cantik.

4) ENERGISING SOY PROTEIN

★ Telah diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat komprehensif serta memiliki kualiti protin yang tinggi.

★ Kacang soya yang telah digunakan oleh shaklee hanya mempunyai non -gmo (non- genetically modified organism)  yang mana diproses pada suhu rendah.

★ Setiap 850g (satu tin Esp) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.

★ Esp satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia.

★ Diperkaya dengan 5 sumber vitamin & 4 sumber mineral dan sesuai untuk semua peringkat usia.

★ Esp juga mengandungi isoflavone yang bertindak sebagai hormon estrogen yang membantu meningkatkan penghasilan susu.

★ Isoflavone juga dapat membantu melembapkan, menggebu dan menganjal kulit dan payudara. Soya juga mengandungi protin yang tinggi untuk bayi anda.

5) VITALEA IRON FORMULA

★  Vitalea adalah suplemen terpenting untuk anda dan bayi kerana mempunyai nutrisi lengkap bagi memastikan kesihatan yang sempurna dari segala aspek.

6) OSTEMATRIX

★ Kalsium penting untuk membian darah, tulang, dan gigi serta menampung kembali  kalsium dalam tubuh ibu yang diserap oleh bayi semasa tempoh penyusuan.

★ Ostematrix juga mencegah kemeruduman susu badan untuk ibu2 yang sedang dalam haid dan kekurangan kalsium yang kritikal disaat badan mengeluarkan darah haid.

Adakah perlu beli kesemuanya??

Pemilihan produk dalam set penyusuan juga boleh mengikut bajet dan masalah yang dihadapi oleh ibu2..

Jom dapatkan nasihat percuma dari saya.anda boleh wapp 01135161912..tq

2 Sep 2016

PROMOSI COMBO SET September 2016..

Salam sejahtera & selamat pagi semua..

Offer menarik bulan Sep 2016...selalunya setiap bulan customer2 akan tanya apa offer menarik..

Ni ha..mai nak habaq bagi :)

♥ Esp buy 6 free 1..
♥ Esp buy 2 less 5%..

→ Untuk masalah2 berikut:-

★ Kulit Kusam
★ Kulit Jeragat
★ Kulit Kering
★ Rambut Gugur
★ Kurang Bertenaga
★ Susu Badan Merudum
★ Tua Sebelum Usia
★ Berat Badan Berlebihan
★ Kesuburan
★ Parut Jerawat
★ Parut Bersalin
★ Gastrik
★ GERD
★ Mudah Lapar
★ StrechMark
★Sering Mengantuk
★Sinus
★ Pedih Ulu Hati
★ Tak Sempat Sarapan
★ Rahim Lemah

♥ Vitamin C buy 6 free 1..
♥ Vitamin C buy 2 less 5%..

→ Untuk masalah2 berikut :-

★ Ulser
★ Gusi Berdarah
★ Kerap Selsema
★ Resdung
★ Kerap Sakit
★ Kulit Kusam
★ Cepat Lapar
★ Bekas Parut Berlubang
★ Mata Rabun
★ Kulit Kering Bersisik
★ Luka Lambat Sembuh
★ Stress Melampau
★ Perokok
★ Tumit Kaki Merekah
★ Kencing Manis
★ Antibodi

Nak beli dgn harga OFFER boleh wapp saya yer..tq ������

Linda
01135161912

FAMILY PLANNING??? Kaedah mana yang paling sesuai???

Assalamualaikum semua...

Arini nak share tips2 yang sesuai untuk merangcang keluarga... tak dinafikan, setelah melahirkan anak, ada ibu2 yang takut atau berbelah bahagi untuk membuat keputusan merancang keluarga...

Mengapa Perlu Merancang???

Merancang ini perlu untuk menghasilkan sebuah keluarga yang sihat dan ceria dengan merancang bilangan, jarak dan masa kehamilan berikutnya dengan sesuai..

Bagaimana Hendak Merancang???

Kaedah yang terbukti berkesan secara saintifik ialah kaedah kontraseptif moden seperti :-

1) PIL

* Pil yang mengandungi hormon sintetik pencegah kehamilan dalam bentuk progestogen sahaja atau kombinasi estrogen dan progestogen.

* Pil ni berfungsi  dengan mencegah ovulasi ( pengeluaran telur), menjadikan lendir serviks lebih pekat dan menyukarkan pergerakan sperma.. Ia juga menjadikan dinding rahim nipis dan tidak sesuai untuk pelekatan janin..

* Cara penggunaan pil ini bermula pada hari kelima kedatangan haid, diambil 21 biji selama 21 hari  berturut turut, berhenti seminggu dan ulangi semula..

* Keberkesanannya adalah 99% jika diambil secara teratur dan mengikut arahan.

* Antara faedah pil ianya selamat, mudah diperolehi, mudah, tidak mempengaruhi hubungan seksual..

2) SUNTIKAN

* Ia adalah suntikan hormon sintetik pencegah kehamilan.

* Suntikan ini berfungsi sama juga seperti kaedah menggunaan Pil cuma suntikan ini diberikan 3 bulan sekali.

* Keberkesanannya hampir 100%.

* Antara faedahnya sangat berkesan, selamat, memberi kesan jangka panjang, sesuai bagi ibu yang menyusukan bayi, tidak mempengaruhu hubungan seksual..

3) IMPLAN

* Sejenis alat plastik kecil berbentuk rod yang mengandungi hormon sintetik progestin.

* Hormon ini dikeluarkan perlahan2 untuk mencegah ovulasi dan menyukarkan pergerakan sperma ke ovum disebakan kepekatan lendir serviks.

* Rod implan ini akan dipasang dibawah kulit di bahagian pertengahan lengan dan akan dikeluarkan apabila genap 3 tahun..

* Keberkesanannya hampir 100%.

* Faedahnya sama juga seperti kaedah pil dan suntikan..

4) ALAT DALAM RAHIM

* Sejenis alat kecil dimasukkan ke dalam rahim.

* Ia menghalang persenyawaan, mencegah pelekatan janin pada dinding rahim & ADR yang mengandungi hormon bertindak menghalang ovulasi.

* ADR ini akan dimasukkn ke dalam rahim dan dikeluarkan apabika genap 3 tahun.

* Berkesan 97% - 98% sahaja..

* Mudah, selamat, jimat kos dan tak perlu kerap ke klinik untuk pemeriksaan.

5) KONDOM

* Sejenis getah lembut yang disarungkan pada zakar sebelum melakukan persetubuhan untuk mencegah kehamilan dan jangkitan penyakit seksual..

* Menghalang sperma masuk ke dalam rahim.

* Cara penggunaan kondom ini disarungkan dan dikeluarkan semasa zakar dalam keadaan tegang.

* Berkesan 75% sekiranya digunakan secara betul dan konsisten.

* Faedahnya adalah senang digunakan dan menghalang jangkitan seksual.

6) KAEDAH PEMANDULAN BAGI WANITA

* Sejenis kaedah pencegah kehamilan yang kekal. Ia melibatkan pembedahakn kecil ke atas wanita dimana kedua dua salur falopio diikat.

* Ia berfungsi dengan menghalang pergerakan ovum ke dalam saluran falopio dan menghalang percantuman ovum dan sperma.

* Berkesan hampir 99%.

* Sangat berkesan, selamat, menghalang penyakit radang pelvik.

7) KAEDAH PEMANDULAN BAGI LELAKI

* Kaedah kekal untuk menghalang kehamilan dengan melibatkan pembedahan kecil kepada lelaki dimana kedua dua salur sperma diikat.

* Ikatan ini akn menyebabkan sperma tidak keluar bersama air mani dan seterusnya persenyawaan tidak berlaku.

* Berkesan hampir 99%.

* Mudah dan selamat.

★ Kaedah lain juga ada diamalkan tapi agak kurang berkesan antaranya ialah kaedah masa selamat dan kaedah penyusuan bayi.

Dimana Boleh Diperolehi Kaedah Kaedah seperti diats???

Kebanyakannya boleh diperoleh di klinik atau hospital kerajaan dan swasta, klinik LPPKN & Klinik Persatuan Perancang Keluarga atau di Farmasi untuk kaedah kondom.

Bila Boleh Dimulakan Selepas Bersalin??

Ia bergantung kepada kaedah kontraseptif yang ingin digunakan. Ibu ibu digalakkn berbincang keperluan perancang keluarga semasa lawatan pemeriksaan selepas bersalin.

★ Kaedah ini juga tidak perlu menunggu kedatangan haid dan bokeh dimulakan seawal 6 minggu selepas bersalin bergantung kepada kaedah  dan keadaan individu.

Bagaimana Hendak Pilih Kaedah Yang Sesuai??

Ia bergantung kepada individu. Perlu mengambil kira faktor umur, masalah perubatan, penyusuan bayi, pengambilan ubat ubatan dan lain2..

★ Individu yakni ibu2 perlu mendapatkan nasihat mengenai kaedah yang sesuai daripada doktor dan petugas kesihatan..

Pendek kata itulah antara kaedah2 yang agak popular dilakukan..tak dinafikan ada yang menggunakan kaedah jamu atau pengambilan makanan tambahan yang sesuai bagi merancang kehamilan..

Semuanya mengikut  kesesuaian individu tersebut..

Ada yang bertanya juga, kaedah menggunakan supplemnt shaklee untuk mencegah kehamilan... Anda boleh amalkan Gla Complex Shaklee..

Kebiasaanya GLA diambil untuk mereka yang ingin hamil. Tetapi konsep yang sama boleh digunakan untuk mencegah kan.

GLA untuk hamil diambil sebelum proses ovulasi berlaku untuk memastikan telur ovum matang dan mudah untuk disenyawakan oleh sperma.

Kalau untuk mencegah prosesnya adalah vice versa kan. Diambil semasa proses ovulasi.

Kaedah perancang keluarga dengan menggunakan GLA adalah lebih selamat dan paling penting tiada kesan sampingan.

Malah GLA akan membantu badan wanita untuk lebih sihat, bertenaga, dan boleh menjadikan kulit muka lebih cantik (GLA boleh menghilangkan jeragat di muka jika konsisten ambil). GLA juga membantu untuk menormalkan hormon-hormon di dalam kita kerana kandungan utamanya adalah EPO (Evening Primrose Oil).

Best kan.

Badan isteri pun semakin cantik dan menawan manakala suami pun akan lebih sayang kan.

Itulah tips yang sesuai untuk ibu2 yang masih rungsing tentang kaedah mana yang sesuai.. tepuk dada tanya hati..

Sapa pilih yang semulajadi tanpa kesan sampingan.. :)

Untuk info lanjut boleh wapp (01135161912) atau lawat ke Fb sy Rosshalinda Rozali. TQ. :)

23 Aug 2016

JERAWAT KRONIK DAN PUNCANYA..

Assalamualaikum semua..

Terima kasih sudi membaca entri kali ni...berkenaan masalah JERAWAT..

Masalah kulit ini seringkali terjadi di kalangan orang dewasa tapi ada juga  kalangan remaja yang turut hadapi kes sebegini sehingga tekanan jiwa...

Ini disebabkan remaja sekarang lebih konsisten menjaga penampilan..jika masalah ini terjadi, biasanya Kurnag Keyakinan Diri untuk bergaul dengan rakan2 yang lain..

Antara masalah kulit termasuklah jerawat, parut lama disebabkan jerawat, kulit kusam, berminyak dan tidak sekata. Remaja biasanya tidak bermasalah dari segi pigmentasi kerana usia yang muda. Pigmentasi biasanya berlaku semasa hamil dan apabila usia meningkat. Bagi remaja, masalah paling kerap terjadi disebabkan kemerosotan paras hormon adalah jerawat yang teruk.

Jom kita lihat apa itu jerawat dan punca serta rawatan yang patut diambil..

JERAWAT DAN PUNCANYA
=========================JERAWJ

Jerawat boleh dianggap sebagai bisul kecil yang menyerang kulit muka atau badan. Jerawat bukan saja menyerang muka malah leher dan badan apabila hormon tidak seimbang. Kuman jerawat terdiri daripada jenis corynebacterium yang berbentuk koma. Kuman ini membina rumahnya di dalam epidermis. Ia pengeluarkan enzim yang mampu menghancurkan epidermis dan membolehkannya membiak hingga ke dermis. Lebih dalam ia masuk ke dalam kulit maka lebih seriuslah masalah jerawat. Biarpun jerawat sembuh tetapi parut yang ditinggalkan adalah dalam dan kelihatan hodoh. Parut yang dalam membuatkan kulit tampak berbintik-bintik .Jerawat yang teruk menimbulkan stigma sosial kerana ia menyebabkan kulit berparut. dan mengubah rupa seseorang. Seseorang gadis atau pemuda yang lawa akan kelihatan tidak menarik jika dihinggapi jerawat. Penampilan juga akan terjejas.

Kuman jerawat mudah hidup apabila sebaceous gland menjadi aktif. Sebaceus gland merupakan kelenjar pengeluar cecair berminyak yang melembapkan kulit kita. Kelenjar sebaceus penting kerana tanpanya kulit akan kering dan mengelupas. Namun apabila ia terlalu aktif kulit akan menjadi berjerawat. Kuman jerawat mudah hidup dan membiak pada jenis kulit yang begini. Oleh itu seseorang yang mempunyai banyak hormon androgen mudah terkena jerawat. Hormon androgen merangsang pengeluaran sebum dari kelenjar sebaceous. Kerana itulah sesetengah doktor mencadangkan pil perancang keluarga bagi mengatasi masalah jerawat. Pil tersebut merupakan sejenis hormon wanita yang boleh membantu menghalang pembentukan jerawat.

Sebum yang banyak terhasil akibat lebihan endrogen menyebabkan pori-pori tersumbat, bintik-bintik hitam dan putih terhasil. Corynebacterium akan mula membiak, jerawat juga terhasil.

RAWATAN
=========

Selalunya rawatan jerawat terdiri daripada antibiotik, pil hormon dan Isotretinoin selain amalan kebersihan dan rawatan muka. Isotretinoin sangat berkesan kerana menyebabkan pengeringan kelenjar sebum. Rawatan itu menjadikan kulit tidak berminyak dan mengurangkan jerawat dengan berkesan. Namun begitu, untuk mendapat kesan yang baik , Isotretinoin perlu dimakan sekurang-kurangnya untuk tempoh dua atau tiga bulan untuk dilihat kesannya. Oleh kerana pengambilan oral yang lama, pengumpulan ubat ini di dalam badan boleh menimbulkan kesan sampingan sistemik seperti gangguan hati, kemurungan, kekeringan kulit dan bibir dan gangguan penglihatan malam. Bagi wanita ia boleh menyebabkan kecacatan janin jika ubat ini diambil waktu mengandung.

JALAN PENYELESAIAN ALTERNATIF
==================================

Seperti yang kita sedia maklum, selain dari ubat ubatan, boleh juga berikhtiar secara organik yakni konsisten dengan suplemen atau makanan tambahan..ini adalah satu cara rawatan dari akar umbi..bila sel2 dalaman kita sihat, automatik yang luaran pun akan sihat, insyaAllah.

Shaklee ada tawarkan set untuk jerawat terdiri daripada Vitamin2 yang perlu untuk menghapuskan jerawat...

1) GLA COMPLEX

- GLA Complex membantu mengekalkan kestabilan bendalir semulajadi dan mencegah kehilangannya dari badan.
- GLA Complex juga berperanan memastikan kulit sentiasa lembap dan berfungsi memperbaiki sempadan bendalir kulit.
- Memandangkan ia juga berperanan mengawal dan mengatur semula hormon tubuh, GLA Complex mampu merencat hormon pada kulit yang boleh menyebabkan jerawat. Antara tanda hormon tidak stabil ialah kemunculan jerawat yang banyak terutama semasa kedatangan haid.

2) Sr VITAMIN C PLUS

- Vitamin C membantu mengatasi kulit jerawat dengan 2 cara iaitu bertindak sebagai antioksidan dan menghasilkan sintesis kolagen.
- Sebagai antioksida, Vitamin C akan menghalang sebarang radikal bebas dan kekotoran dari merosakkan kulit.
- Disebabkan kulit terdedah kepada pencemaran, toksin dan juga bertindak sebagai pintu keluar bagi toksin, maka ianya perlulah dilindungi secara konsisten.
- Radikal bebas yang meningkat di kawasan kulit akan meningkatkan pengeluaran sebum dan akhirnya jerawat terjadi.

3) ESP

- ESP adalah sumber protin, diperlukan untuk menghasilkan sel-sel baru bagi kulit.
- ESP memang satu cadangan terbaik untuk merawat kulit kerana sel kulit akan mati dalam masa 21 hari.
- ESP diperlukan untuk merawat kulit yg rosak akibat dari jerawat.

4) COLLAGEN POWDER

- Collagen Powder Shaklee adalah suplemen collagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah.
- Collagen Shaklee bermolekul sangat ringan, kira-kira 1,000 Dalton, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

5) B COMPLEX

- Penyebab jerawat adalah kurang B6. B-Complex lengkap dengan kesemua 8 vitamin B yang diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut. Ia juga bagus bagi penghidap jerawat kronik kerana B-Complex mampu mencegah stress.

6) VITAMIN E

- vitamin E melambatkan proses penuaan (vitamin awet muda), mengurangkan parut, mengatasi masalah whitehead dan blackhead yang menjadi punca jerawat, mencegah segala pertumbuhan abnormal sel, mempercepat proses baik luka (jerawat) dan membantu pengaliran darah dengan lebih lancar.

7) ALFALFA COMPLEX

- Bertindak sebagai agen detoxs semulajadi.Membuang segala toksin di dalam badan.
- Jerawat selalu berlaku disebabkan kehadiran toksin dalam badan..Jadi alfalfa membantu meneutralkan asid di dalam badan kita dan meningkatkan sistem pertahanan tubuh bagi mengelak pertumbuhan jerawat berulang.

Banyaknya!!! Perlu ambil kesemua ke?? Tak perlu..anda hanya perlu mengikut kesesuaian masalah jerawat anda yer..

Anda boleh wapp @ call saya -01135161912 untuk rundingan supplemnt yang sesuai saja dengan masalah anda..

Opss!!! Bulan September 2016 adalah bulan promosi untuk vitamin C dan Esp...jadi jangan lepasan peluang untuk membeli dengan harga JIMAT yer.. tq. :)

18 Aug 2016

GASTRIK & RAWATANNYA!!!

Assalamualaikum..

Terima kasih sudi lagi singgah di blog saya..kali ni nak share pasal GASTRIK!!!

Sakit perut yang biasa terjadi di kalangan orang dewasa adalah penyakit gastrik @ gastritis. Apa itu  gastrik? Bagaimana seseorang boleh mengidap sakit gastrik? Penyakit gastrik ni bahaya ke?? Apakah langkah yang perlu di ambil bagi mengelakkan penyakit ini? Itu mungkin persoalan-persoalan yang bermain di fikiran seseorang apabila dimaklumkan oleh doktor punca sakit perut yang dihadapi olehnya adalah gastik.

Apakah GASTRIK???

Gastrik terjadi akibat dinding permukaan di dalam perut seseorang individu itu telah terhakis oleh asid gastric iaitu asid yang dikeluarkan oleh perut untuk mencernakan makanan. Hakisan pada permukaan dinding perut ini bukan berlaku dalam masa sehari malahan mungkin mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun sebelum seseorang itu mengalami symptom/tanda-tanda sakit perut di bahagian ulu hati.

TANDA2 penyakit gastrik :

(a) Sakit ulu hati
(b) Rasa mual
(c) Rasa perut kembung
(d) Kemungkinan pesakit juga akan muntah

Adakah penyakit ini BERBAHAYA???

Penyakit gastrik  di peringkat awal tidak begitu berbahaya, namun jika pesakit tidak mengambil langkah-langkah pencegahan, keadaannya boleh menjadi semakin serius iaitu boleh menyebabkan muntah berdarah.

Apakah PUNCA penyakit GASTRIK???

(a) Pesakit tidak menjaga waktu makan dengan betul atau skip meal
(b) Tekanan/stress
(c) Pengambilan ubat-ubat penahan sakit seperti ponstan dan voltaren dalam jangkamasa yang panjang
(d) Sejenis kuman iaitu Helicobacter Pylorii
(e) Merokok

Secara semulajadi, apabila badan memerlukan makanan, signal akan dihantar ke otak dan otak akan menghantar signal ke bahagian perut untuk merembeskan asid gastric. Jika tiada makanan di dalam perut maka asid gastrik tersebut akan menghakis permukaan dinding perut. Kejadian ini akan berulang-ulang, lama-kelamaan permukaan dinding perut akan menipis dan apabila sampai ke tahap itu pesakit akan mengalami sakit di bahagian ulu hati.

Selain daripada itu, merokok, pil penahan sakit dan Helicobacter Pylorii akan menghakis permukaan dinding perut secara sedikit demi sedikit. Ketiga-tiga bahan ini akan memberikan risiko kepada seseorang untuk mengidap penyakit gastritis.

Bagi tekanan/stress pula, apabila stress berlaku, asid gastric akan dirembeskan di dalam perut dan ianya boleh menyebabkan gastritis dalam jangka masa yang panjang.

LANGKAH untuk elakkan penyakit GASTRIK..

1. Mengambil makanan mengikut aturan waktu.

2. Elakkan mengambil ubat-ubatan penahan sakit bagi jangka masa yang panjang. Kebiasaan warga emas adalah terdedah bagi pengambilan ubat penahan sakit dalam jangka masa yang panjang kerana pada waktu itu mereka sering mengalami sakit lutut, sakit-sakit badan.

3. Elakkan tekanan. Belajar cara yang sepatutnya di ambil untuk mengawal stress. Bagi saya bagi mengelakkan stress perkara yang paling utama adalah kita kembali kepada fitrah dengan mendekatkan diri kepada Allah. Belajar untuk merasa redha dan sentiasa berdoa. Mencuba membuat yang terbaik tetapi kena yakin bahawa faktor yang menentukan kejayaan, rezeki dan sebenarnya adalah semuanya adalah daripada Allah jua. Namun, usaha perlu juga ada.

4. Jangan merokok. Jika anda seorang perokok, berhenti dari sekarang untuk kebaikan diri anda dan juga keluarga anda.

Apa perlu buat jika saya menghidap penyakit GASTRIK???

1. Makan secara teratur
2. Elakkan makanan yang pedas dan masam
3. Elakkan minuman berkafein seperti kopi dan Nescafe
4. Mengawal stress dengan bijak
5. Elakkan minuman berkarbonat
6. Berhenti merokok

Penyakit GASTRIK boleh dirawat???

Penyakit gastrik @ gastritis boleh pulih sepenuhnya jika perkara-perkara yang dinyatakan di atas di jaga sepenuhnya. Namun, keberkesanannya bukan dalam masa sehari dua. Jika penyakit ini mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk terjadi, begitu juga fasa pemulihannya juga mengambil masa. Oleh itu, perkara yang paling UTAMA adalah berdisiplin untuk mengelakkan perkara-perkara yang boleh menerukkan lagi keadaan penyakit ini.

Berita gembira untuk anda adalah penyakit ini boleh sembuh dan tidak perlu pergantungan kepada ubat tetapi dengan syarat langkah yang sepatutnya diambil adalah dipatuhi. Tetapi jika langkah penyembuhan tidak diambil, perkara yang sebaliknya akan berlaku, pesakit boleh tiba-tiba di suatu hari muntah berdarah dan perlu dibedah untuk mengikat semula dinding perut yang telah pecah. Keadaan ini biasanya amat serius dan boleh membawa maut. Oleh itu, langkah pencegahan adalah lebih baik dari merawat.

Salah satu calara Alternatif adalah berikhtiar untuk gastrik dengan supplemen Shaklee..

Set gastrik shaklee mengandungi :

1) Esp → Sumber soya yang tinggi nilai ALKALI untuk meneutralkan keasidan dalam perut atau duodenum..

2) Peppermint Ginger Plus → melegakan ketidakselesaan perut/duodenum..Ia juga membantu membuang angin di dalam badan..

3) Ostematrix → Pesakit gastrik disarankan untuk mengambil susu atau kalsium yang cukup kerana ianya bersifat Alkali dan mampu meneutral asid..

Harap entri ini bermanfaat untuk anda semua...yang nak berikhtiar dengan supplemen shaklee, boleh hubungi saya melalui sms/call/wapp yer..

Linda / 01135161912


16 Aug 2016

BUASIR ketika Hamil????

Assalamualaikum & selamat pagi buat pembaca2 yg budiman...terima kasih kerana sudi lagi singgah di blog saya..

Kebanyakan ibu hamil banyak alami masalah BUASIR akibat dari sembelit ketika hamil..90 persen bukan angka yang sedikit yer...

Bagaimana ini TERJADI????

Masalah buasir ini terjadi berikutan salur2 darah mengembang ketika hamil... Pada masa yang sama, hormon progesteron yang tinggi pula akan mengendurkan salur2 darah..salur2 darah di bawah uterus (rahim) pula berkemungkinan  akan lebih  mengembang dan membengkak seiring dengan tekanan dan penambahan berat bayi yang sedang membesar.. SEMBELIT juga salah satu punca terjadinya Buasir ketika Hamil..

BAHAYA ke Buasir ketika Hamil???

Segelintir individu yang alami buasir ketika HAMIL akan hilang sendiri selepas bersalin...tetapi.ada individu alami masalah ini berlarutan malah lebih teruk lagi ketika proses melahirkan baby..

Ini terjadi kerana sewaktu proses bersalin, dimana anda meneran untuk mengeluarkan baby...dianggarkan satu daripada 5 orang ibu akan mengalami buasir sehari selepas bersalin..banyak juga kan???

Bagaimana CARA untuk elakkan Buasir ketika Hamil???

Ada pelbagai cara untuk elakkan buasir ketika hamil..antaranya ialah :-

* Makan makanan yang berserat tinggi termasuk roti dan pasta bijirin penuh, nasi beras perang dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

  * Minum di antara enam dan lapan gelas air sehari supaya anda tidak ternyahhidrat.
  
  * Cuba bersenam dengan kerap ( senaman yang senang cukup sekadar berjalan riadah di waktu petang)

  * Pergi ke tandas sebaik sahaja anda terasa hendak membuang air. Jika anda tunggu, najis anda akan jadi keras dan kering.

  * Cuba naikkan kaki ke atas bangku semasa anda membuang air besar. Ini boleh membantu meluaskan ruang untuk najis keluar.

Jika anda masih sembelit selepas mencuba tip-tip di atas, anda boleh minta pakar obstetrik anda untuk mempriskripsikan julap yang selamat diambil semasa hamil.

Membuat senaman lantai pelvis
setiap hari boleh membantu mengelakkan buasir daripada berlaku. Senaman ini meningkatkan peredaran darah di sekitar kawasan dubur dan menguatkan otot-otot dalam faraj dan perineum (bahagian di antara faraj dan dubur). Senaman tersebut juga boleh membantu semasa proses bersalin dan mempercepatkan proses pemulihan selepas bersalin..

Bagaimana anda boleh merawat BUASIR???

Kaedah di atas akan membantu anda mengurangkan buasir. Tetapi anda
mungkin perlu mencuba kaedah lain juga:-

  * Mandi air panas untuk mengurangkan kegatalan dan sakit. Elakkan dari menggaru tempat yang gatal kerana ini hanya akan membuatkannya lebih teruk.
  * Gunakan tekanan sejuk seperti pek ais untuk melegakan kesakitan di sekitar dubur dan mengurangkan bengkak.
  * Bersihkan tempat yang terjejas dengan lembut dan menyeluruh selepas anda membuang air besar. Selepas mencuci, lap dengan tuala lembut atau tisu tandas yang lembut untuk mengeringkannya. Gunakan  tandas putih yang tidak mempunyai bau.
  * Cuba tolak masuk buasir yang terkeluar itu secara perlahan-lahan menggunakan jari yang bersih apabila anda mandi.

Anda juga boleh minta doktor anda mempriskripsikan ubat sapu yang lembut atau ubat jenis supositori (yang perlu dimasukkan ke dalam dubur) untuk melegakan kesakitan. Terdapat banyak produk di pasaran untuk merawat buasir, tetapi periksa dahulu jika ianya selamat diguna semasa hamil.

Jika ubat krim dan supositori tidak membantu, kes-kes yang teruk boleh dirawat dengan:

  * mengikat dasar buasir itu dengan sejenis gelang getah. Ini akan menghalang darah daripada sampai ke bahagian itu dan membuatnya mengecut.
  * Suntikan dengan bahan kimia yang menyebabkan buasir itu kecut dan jatuh.
  * Cahaya inframerah.

Set SHAKLEE yang sesuai untuk masalah Buasir ketika Hamil...

OSTEMATRIX : Ostematrix ni kalsium,bantu mengurangkan SEMBELIT dan melancarkan PEMBUANGAN AIR BESAR serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.

OMEGA GUARD : Baik untuk sendi/otot…Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, OMEGA membantu untuk MENGECUTKAN OTOT yang bengkak tersebut.

ZINC COMPLEX : Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. ZINC COMPLEX membantu MENYEMBUHKAN LUKA di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.

serta menggunakan krim herbal blend untuk sapu dikawasan daging yang terkeluar dari anus..

Bulan Ogos 2016 anda boleh dapatkan Set Buasir Shaklee dengan HARGA RUNTUH.

Anda boleh membuat pembelian dengan menghubungi saya di wapp/ call (011-35161912) @ fb ( Rosshalinda Rozali)

Diharap entri kali ni dapat memberi banyak pengetahuan untuk anda semua..jumpa lagi di lain lembaran ;)

15 Aug 2016

Promosi OSTEMATRIX PILIHAN RAMAI Ogos 2017!!!

Assalamualaikum semua..

Lama dah sayax bersiaran kan??? Alhamdulillah..kembali terpanggil nak share kebaikan produk pil susu aka Ostematrix Shaklee..

Eh!!! Kenapa pulak yer dipanggil pil susu??? Hmm..ini kerana pil ni warna putih dan dikenali jugak sebagai pelengkap kalsium..

Opps!!! Jangan salah anggap..pil ostematrix ni bukan setakat ada kalsium semata2 tapi LEBIH...apa yg lebih tu??? Dalam 1 caplet pil ni ada :-
# 100Iu Vitamin D3
# 250mg Calcium
# 100mg Magnesium
# 0.40mg Zinc
# 0.05mg Copper
# 0.05mg Manganese
# 0.75mg Boron.

Wow..banyak kan bahan2 dalam ostematrix ni..berbaloi2..

Ok..mai kita tengok apa yang best dengan pil susu ni..

¤ KEJANG KAKI..

¤ SAKIT PINGGANG..

¤ LENGUH2 BADAN..

¤ TARIK MENGKARUNG @ SIMPUL BIAWAK..

¤ SEMBELIT..

¤ MIGRAIN..

¤ LETIH @ LESU..

¤ TAK SUKA MINUM SUSU..

¤ SENGGUGUT..

¤ SUKAR TIDUR..

¤ SAKIT LUTUT..

¤ TULANG RAPUH..

¤ GIGI BERDARAH.

¤ SAKIT TUMIT

Banyak kan kebaikan Ostematrix ni..saya amalkan dah bertahun..Alhamdulillah..its work!!!

So?? Apa tunggu lagi..sementara HARGA RUNTUH, bolehlah buat stok siap2 untuk diri sendiri..

Yang tak pernah cuba..anda rugi...sebab rata2 yang amalkan alami perbezaannya.. :)

Nak cuba boleh terus wapp saya (011.35161912) atau melalui fb saya Rosshalinda Rozali..

Terima kasih..jumpa lagi dilain lembaran..

2 Jun 2016

Set RAMADHAN dengan HARGA RUNTUH!!!

Ramadhan is Coming Soon...

Dah prepare ke mental n fizikal utk berpuasa tahun ni???

Dah habis ganti puasa utk wanita2 di luar sana??? Good luck saya ucapkan..

Nak kekal BERTENAGA & TAK MELEPET di bulan puasa ni???

Jika jawapannya ya...anda boleh dptkn SET RAMADHAN ni..

Satu family boleh ambik tau termasuk ank2 yg baru nak start berpuasa.kenapa saya selalu suggest untuk set ni??? Mai kita tgk antara kebaikan set ni : :

#Esp
→ non Gmo soy protein
→ Indek glisemik rendah, membuatkan kita lebih bertenaga.
→ Atasi masalah GASTRIK..
→ Kulit lebih anjal dn berseri menjelang raya.. :)
→ Bantu untuk ibu hamil & menyusu kekal bertenaga sepanjang ramadhan..

#Performance Drink
   ¤ Kekalkan kandungan air di dlm bdn..
   ¤ Mengandungi elektrolit yg sempuena untuk cegah dehidrasi..
   ¤ Bekalkan 3 jenis karbo untuk tenaga...

#Mealshake
   ★ Setiap bancuhan memberikan 1/3 drpd US RDA dgn 19 vitamin/galian, protin dn serat.
   ★ Mengenyangkan dan memberi tenaga...

#Lecithin
   ♣ Bantu pecah Lemak (Slimming Effect)
   ♣ Kekalkan paras gula dlm bdn serta kawal paras kolestrol..

Jom dptkn slbm puasa menjelang..sesuai utk seisi keluarga.. :)

Linda_01135161912
#ShakleeHomeBiz
#Cod hanya di Pulau Langkawi
#Lain2 area pos yer..

10 Jan 2016

7 Punca Jeragat Yang Wajib Anda Tahu!!!

Selamat pagi semua & selamat menghabiskan cuti hujung minggu bersama keluarga tersayang..

Hari ini, saya nak sembang mengenai punca2 JERAGAT / PIGMENTASI...

Saya rasa semua orang sedia maklum, jeragat ini masalah yang sering menghantui wanita2..

Apa itu JERAGAT???

JERAGAT dikenali sebagai adik kepada jerawat dimana ia kelihatan seperti tompokan @ bintik kecol pada kulit muka kita..

Ia adalah disebabkan oleh pembentukan minyak, sel2 kulit mati, dan juga bakteria di bahagian liang muka terutama di bahagian hidung, dahi, dagu dan pipi...

7 Punca JERAGAT...

1) MATAHARI

    ♥ Sinar matahari mengandungi sinar UV A & B yang menyebabkan pigmentasi/ jeragat malah boleh membawa masalah kanser kulit..

2) RAWATAN HORMON

♥ Kajian menujukkan rawatan hormon (pil) yang mengandungi estrogen @ progesteron, pertukaran hormon, implan, banyak menyumbang ke arah masalah jeragat.

♥ Punca jeragat sebabkan hormin menjadi tidak stabil.

3) UBAT UBATAN

♥ Pengambilan ubat yang memberi kesan sampingan kepada keupayaan kulit untuk merawat dan menghasilkan kulit baru dengab aktif..

♥ Ini adalah salah satu punca jeragat yang kita tak pernah sedar..

4) KEHAMILAN

♥ Kebiasaannya, wanita hamil akan mengalami masalah kulit ketika hamil seperti kegatalan, kulut pecah, jerawat, ekzema & jeragat.

♥ Selalunya,selepas bersalin , masalah jeragat ini akan pudar tetapi ada segelintir wanita yang akan mengalami masalah ini secara berturutan,yakni tidak hilang jeragatnya..

5) WANGIAN DAN KOSMETIK

♥ Pewangi, sabun wangian, kosmetik yang digunakan adalah salah satu faktor yang menyebabkan terjadinya jeragat.

♥ Ini kerana terdapat segelintir wangian dan kosmetik yang bertindak balas 'phototoxic', yang sebabkan terjadinya jeragat.

♥ Oleh itu, amatlah digalakan untuk menggunakan wangian dan kosmetik yang berasaskan tumbuhan semula jadi dan natural.

6) FAKTOR USIA

♥ Seiring dengan peningkatan usia, maka keanjalan kulit pun akan terjejas jika tidak dijaga dengan sempurna..

♥ Kebiasaannya, bila usia meningkat ke 30 tahun dan ke atas, kulit akan lebih kering, cepat dehidrasi, berjeragat jika tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan protin atau vitamin yang sesuai untuk penjagaan kulit..

7) HYPHOTHYROIDISM

♥ Ia juga dikenali dimana keadaan paras hormon thyroid rendah dan menjadi punca jeragat berlaku..

Daripada 7 punca jeragat di atas, penyumbang utama kepada jeragat kebiasaaannya adalah kerana sinar UV..

Ini kerana ada yang berpendapat sinaran UV tersebut akan mengaktifkan sel 'melanocyte' untuk menghasilkan pigmen hitam bertompok..

Wallaualam..

7 Jan 2016

VITAMIN SHAKLEE YANG TERMURAH...

Assalamualaikum & selamat pagi semua..

Tahun 2016, semestinya banyak belanja yang perlu dikurangkan kerana perbelanjaan dan harga barang pun ada yang naik..

Tapi...bagaimana pula kita nak berjimat untuk buat pembelian supplement???

Usah risau lagi..kini anda boleh berjimat dengan adanya vitamin termurah dari shaklee.ini dia..Zinc Complex shaklee..sebotol ada 120 biji untuk kegunaan 2-4 bulan..harha jauh lebih murah..hanya rm34 untuk sebotol..

Banyak khasiat tau dengan Zinc Complex ni..selain merangsang kadar metabolisme badan serta sembuhkan luka-luka akibat pembedahan,zinc ni serasi dengan lelaki2 yang ingin jaga kesihatan dalaman.

Jom tengok khasiatnya di gambar berikut yer..

Bulan ni ada lagi PROMOSI utk Zinc ni..dengan belian 3 botol anda layak untuk dapat sebotol lagi secara PERCUMA!!!

Sebarang pertanyaan boleh terus call/wapp saya yer.. 011-35161912..

Jumpa lagi untuk next topic..thanks you membaca.. :)

6 Jan 2016

BAGAIMANA KENCING MANIS BOLEB BERLAKU???

Salam sejahtera & selamat pagi semua..

Arini saya nak kongsi, bagaimana masalah KENCING MANIS boleh berlaku di kalangan kita..

Masalah DIABETIS/ KENCING MANIS ni memang sinonim dengan masyarakat kita kan..jom ketahui puncanya melalui carta seperti di dalam gambar..

Adakah anda penghidap kencing manis dn mahu ikhtiar secara semulajadi?? Jom dapatkan Vivix shaklee..dah ramai yg mencuba dan dapat hasil yang memuaskan..

Offer bulan ni saja..boleh terus wapp @ call saya 011-35161912.tq

4 Jan 2016

KENAPA DIET BERBULAN2 TAPI TIDAK KURUS???

Assalamualaikum semua..

Apa habaq..harap semua sihat la yer..saya tahu ramai yang hadapi masalah ini..

♥ Dah diet, tapi TAK KURUS pun..
♥ Dah amalkan Supplement tapi BERAT TAK TURUN pun..
♥ Terpaksa tak makan nasi selama berbulan2, tapi badan tak slim pun.

Ha!!! Salah satu sebabnya terjadi perkara2 berikut adalah disebabkan TOKSIN terlampau banyak di dalam badan kita..

Ambil la apa pun ubat atau seupplement, selagi usus anda tidak dicuci bersih, ada lagi sisa2 yang berminyak yang melekat di keliling usus, jadi tak hairan la, jika supplement yang diambil tak berjalan..

Oleh yang demikian, amatlah wajar untuk siapa2 yang nak kurus, kena detoxs atau singkirkan dulu minyak dan bahan2 yang tak diingini dari usus sebelum amalkan mana2 ubat ubatan atau supplement..

Cara paling selamat, anda boleh cuba HERBLAX shaklee..insyaAllah, sistem pembuangan akan keluarjan minyak2 bersama bahan buangan..perut pun RASA KEMPIS..

Nak mencuba boleh wapp saya ke 011-35161912.rundingan percuma..diingatkan sekali lagi..proses DETOKSIFIKASI adalah penting sebelum amalkan apa2 supplement atau ubat ubatan..

Salam sayang..jom jalani hidup sihat dengan shaklee..

1 Jan 2016

PROMOSI JAN 2016 KINI KEMBALI...

Selamat pagi semua.

Awl bulan adalah hari yang dinanti oleh pengguna tegar shaklee..yer la kan..nak tau apa offer shaklee untuk bulan ni..

Ha..mai akak nak habaq bagi..ni la produk offer sepanjang bulan JAN 2016..

♥ Vivix Tonik Ajaib beli 6 FREE 1 @ beli 2 DISKAUN 5%
♥ Zinc Complex beli 3 FREE 1
♥ Vitalea Kids beli 3 FREE 1

Jom la rembat sekarang yer sementara ada offer..jangan lepaskan peluang keemasan ini..

Nak order atau sebarang pertanyaan, boleh terus wapp akak 01135161912..insyaAllah fast respon..

Jumpa lagi untuk next coretan.. :)

BlogRosshalindarozali © . Designed by MaisarahSidi.com